Aktualności
„Polub owoce, polub warzywa, przez cały rok je odkrywaj” – podsumowanie realizacji innowacji pedagogicznej
„Polub owoce, polub warzywa, przez cały rok je odkrywaj” – to kolejne zajęcia w naszej placówce realizowane w ramach innowacji pedagogicznej. Zajęcia opracowała i przeprowadziła pani Beata Białończyk. Zapraszamy do relacji z poszczególnych zajęć w roku szkolnym 2022/2023. W realizacji zajęć brały udział 2 klasy SP.
Jabłko
Podczas pierwszych zajęć z tego cyklu grupa uczniów SP poznawała walory jabłek. Oprócz smakowania, wąchania, dotykania tego owocu uczniowie poznali zalety zdrowotne jabłka i co z niego można zrobić. Z pomocą prowadzącej wykonali sok jabłkowy. Uczestnikom sporo radości sprawiła konkurencja w zjedzeniu jabłka.
Kapusta
W listopadzie grupa uczniów SP brała udział w kolejnych zajęciach w ramach innowacji pedagogicznej „Polub owoce, polub warzywa, przez cały rok je odkrywaj”. Wychowankowie poznali różne odmiany kapusty, ich wygląd i smak. Uczniowie doświadczyli, że kapusta nie musi służyć tylko do jedzenia, ale też jako szablon drzewa. Razem, wspólnymi siłami przygotowaliśmy też kapustę do kiszenia.
Pomarańcza, mandarynka
Grupa uczniów naszej SP podczas jednych z grudniowych zajęć miała okazję wziąć udział w zajęciach w ramach innowacji pedagogicznej „Polub owoce, polub warzywa, przez cały rok je odkrywaj”. Uczestnicy zajęć poznali tym razem pomarańczę oraz mandarynkę – owoce wpisujące się w w klimat około świąteczny.
Uczniowie doświadczali walorów smakowych owoców, węchowych tych owoców, a także wrażeń związanych z percepcją dotykowa. Przy okazji mieli możliwość przyglądać się doświadczeniom związanym z pomarańczą. Była również okazją wykonania stroiku z pomarańczy i goździków. Podsumowaniem zajęć było wykonanie pysznego soku z pomarańczy.
Ziemniak
Pyra, brambor, grula, kartofel – ziemniak niejedno ma imię. W lutym odbyło się spotkanie w ramach innowacji pedagogicznej „Polub owoce polub warzywa, przez cały rok je odkrywaj”. Prowadząca przybliżyła uczestnikom tych zajęć walory ziemniaka. Pokazali jak radzą sobie z obieraniem tego warzywa. Całej grupie dużo radości sprawiło kulanie śląskich klusek, które oczywiście później spróbowali. Mieli okazje kosztować też słodkich batatów, z których zrobione zostały frytki. Na zakończenie każdy miał możliwość zabawy pieczątkami z ziemniaków.
Burak
„Raz buraczek nieboraczek zaczerwienił się jak raczek” . To niezbyt doceniane warzywo coraz częściej pojawia się na naszych stołach. O jego wartościach odżywczych oraz właściwościach zdrowotnych przekonali się nasi uczniowie w ramach zajęć innowacji pedagogicznej „Polub owoce, polub warzywa, przez cały rok je odkrywaj”. Mieli możliwość popróbować sałatki z buraków oraz dietetycznych i zdrowych chipsów z buraka. Uczniowie zrobili pyszny soczek z buraczka . Była też okazja zabawy w jadalnej masie sensorycznej oczywiście z udziałem buraka.
Szpinak
Jak przyjemnie i wesoło kiedy szpinak krąży w koło. To kolejne spotkanie w ramach innowacji „Polub owoce polub warzywa, przez cały rok je odkrywaj”. Uczniowie szkoły podstawowej mieli możliwość uczestniczyć w zajęciach o szpinaku. Te zielone warzywo zostało dodane przez naszych uczniów do przepysznych babeczek. Wykonaliśmy również przepyszny koktajl ze szpinaku, bananów oraz mango.
Arbuz
Ostatnie spotkanie w ramach innowacji pedagogicznej „Polub owoce polub warzywa, przez cały rok je odkrywaj”, na których mieliśmy okazje poznać bardziej słodki pachnący owoc kawon inaczej arbuz. Uczniowie mieli okazje zrobić wodę smakową z dodatkiem kawałków arbuza i mięty. Wykrawali za pomocą foremek ciekawe kształty. Na zajęciach została również wykonana praca plastyczna o arbuzie. Bardzo dziękuje za mile spędzony czas na odkrywaniu warzyw i owoców.
Teksty: Beata Białończyk, zdjęcia ZS-R Szkoła Życia w Rybiku